Tortilijos, Carnitas ir Meksikietiški ryžiai

Dar vienas įrašas, išreiškiantis mano begalinę meilę meksikiečių patiekalams. Šįkart ruošiau keptą kiaulieną, patiektą ant kvietinės tortilijos su meksikietiškai paruoštais ryžiais.


Tortilijos

Meksikiečiai tortilijas valgo su beveik visais patiekalais. Jos yra kepamos keptuvėse ir ant grotelių, valgomos perlenktos ir susuktos, įdarytos mėsa ir daržovėmis, patiekiamos su įvairiausiais padažais. Šiaurėje populiariausios kvietinės, o likusioje šalies dalyje - kukurūzų miltų. Meksikoje net yra specializuotų parduotuvėlių Tortillerias, kuriose galima jų nusipirkti . Pas mus tortilijų galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose, bet galima ir patiems pasigaminti namuose. Naminės tortilijos visuomet bus šviežesnės, skanesnės, o ir gerokai pigesnės. Išbandžiau ne vieną receptą, bet geriausias, mano nuomone, yra aptiktas pas Sonatiną.

Reikės:
3/4 puod. pieno
2 v. š. aliejaus
2 a. š. kepimo mitelių
2 1/4 st. miltų
druskos
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, supilti aliejų ir truputi pamaišyti. Pieną užvirinti ir lėtai pilti į tešlą, maišant, kad tešla atšoktų nuo dubenio sienelių. Gerai išmaišyti ir ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkyti. Padalinti tešlą į nedidelius gabaliukus (Sonatina rašo 12, man dažniausiai išeina 10) ir juos plonai iškočioti į apskritimus (apie 15cm). Kepti kiekvieną tortiliją labai labai gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje maždaug po 30 s.



Kiaulienos Carnitas

Carnitas - tai meksikiečių virtuvės patiekalas, gaminamas iš troškintos arba keptos kiaulienos, pažodžiui reiškia "mažai mėsos". Receptas iš knygutės Mexican Cooking.

Reikės:
500 g kiaulienos
2 raudonų čili pipirų
1 svogūno
1 sk. česnako
2 pomidorai
4 v. š. pomidorų padažo
1 v. š. raudono vyno acto
grietinės
druskos
svogūnų laiškų
tortilijų

Smulkiai supjaustom čili pipirus, svogūną ir česnaką. Kiek didesniais gabalėliais - kiaulieną. Viską dedame į keptuvę su pora šaukštų aliejaus ir maišydami pakepiname ant vidutinės ugnies apie 12 min. Tuomet sudedame pomidorų padažą, smulkintus pomidorus, actą ir druską ir pakaitiname keletą minučių, kol kiauliena bus iškepusi. Patiekiame ant tortilijų, užpilame šiek tiek grietinės ir apibarstome smulkintais svogūnų laiškais.


Meksikietiški ryžiai

Pagal Closet cooking.

Reikės:
1 svogūno
1 sk. česnako
1 žalios paprikos
jalapeno pipirų (naudojau konservuotus)
1 puod. ilgagrūdžių ryžių
1 1/2 puod. vištienos sultinio
3 - 4 pomidorų
maltos aitriosios paprikos
malto kumino
druskos

Gilioje keptuvėje aliejuje pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, papriką, jalapeną (dėkite pagal skonį) apie 5 minutes. Sudedame ryžius, pomidorus, aitriosios paprikos miltelius, kuminą, druską ir užviriname. Tuomet uždengiame, sumažiname ugnį ir verdame apie 20 minučių.

Idėja kito ryto pusryčiams. Ant tortilijos uždėkite porą šaukštų ryžių ir pašildykite orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Perlenkiame ir valgome.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP